bagaimanakah adenomyosis boleh dicegah2

Bagaimana Adenomyosis Boleh Dicegah?

ADENOMYOSIS

Adenomyosis

Adenomyosis merupakan penyakit yang merosakkan rahim wanita. Ianya seringkali terjadi kepada kanak-kanak dan remaja.

 

Bagaimana Untuk Adenomyosis Boleh Dicegah?

Adenomyosis boleh dicegah melalui beberapa cara antaranya ialah:

1.Sekiranya anak remaja anda menghadapi senggugut akibat kedatangan haid adalah lebih baik anda membawa mereka untuk mendapatkan perkhidmatan scan peranakkan ketika di usia remaja. Ketika ini akan bermulanya penyakit endometriosis yang akan berakhir dengan penyakit adenomyosis.

Tujuan scan itu dilakukan adalah untuk mengesan sekiranya terdapat faktor-faktor yang berkaitan seperti retroverted uterus.

2.Anak-anak adalah digalakkkan mengambil sayur-sayuran dan buah-buahan bagi meningkatkan sistem imun badan mereka bagi melawan pelbagai penyakit yang diakibatkan oleh kuman bakteria,virus,racun dan sebagainya.

3.Sistem imun badan yang lemah boleh mengakibatkan tisu-tisu darah haid tumbuh menjadi penyakit seperti endometriosis di luar rahim dan adenomyosis didalam dinding rahim.

4.Kanak-kanak digalakkan mengambil suplemen khususnya Chewable Vitamin C Shaklee yang mudah dikunyah serta minyak ikan seperti Omega Guard Shaklee bagi meningkatkan sistem imun pertahanan badan anak-anak dalam melawan pelbagai jenis penyakit.

5.Bagi kanak-kanak yang mengalami alahan atau allergy,seperti ruam,eczema,asthma dan sebagainya adalah disarankan agar mengesan jenis makanan atau minuman yang tidak boleh diambil oleh kanak-kanak tersebut(food allergy tests) bagi memudahkan kita untuk mengawal makanan dan minuman yang sesuai diambil oleh kanak-kanak. Makanan yang tidak boleh diambil ini hanya akan menurunkan lagi sistem imun badan kanak-kanak.

6.Kanak-kanak dan remaja yang alah kepada makanan yang mengandungi sumber protin seperti gluten yang terkandung di dalam gandum wheat,casein dalam susu lembu dan protin dalam kacang soya hendaklah dihindari.

7.”Usus bocor” merupakan fenomena biasa yang turut menyumbang kepada penurunan sistem imun. Ianya kemungkinan adalah disebabkan oleh serangan kuman-kuman bakteria dan virus. Ianya perlulah digantikan dengan bakteria dan virus yang ‘friendly’ yang terdapat di dalam probiotik.

Diantara sumber probiotik ialah makanan-makanan yang terperam (fermented) seperti tapai,tempe,cencaluk,budu,kimci dan sebagainya.

8.Kanak-kanak dan remaja juga digalakkan mengambil makanan ‘anti inflammatory foods’.

Penyakit adenomyosis dan endometriosis adalah satu proses radangan/inflamasi.

Perbanyakkan pengambilan kunyit,halia,bawang putih,bawang merah,serai,teh hijau dll dalam masakan harian anda.

9.Biasakan minum jus lemon, limau kasturi atau cuka epal bercampur madu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge